Napjainkban hazánkban is egyre népszerűbbek az úgynevezett Split klímák (pl. Mitsubishi klíma). Sajnos mindannyian tapasztaljuk, hogy Magyarország időjárása egy mediterrán, száraz éghajlati öv felé kezd tolódni, így a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak, a telek pedig enyhébbek lettek. A kánikula az épületeinken belül is egyre nehezebben viselhető, nem csoda, hogy évről évre egyre többen döntenek egy klímaberendezés felszerelése mellett. A mai modern, több felhasználási célra is alkalmas klímák nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatóak. (2 in 1, Hűtő-Fűtő klíma)

Ebben a bejegyzésben szeretnénk néhány hasznos szempontot megvilágítani az Ön igényeinek teljes mértékben megfelelő, ideális klímaberendezés kiválasztása érdekében.

A felhasználási hely levegőjének szennyezettségétől, a felhasználás intenzitásától és a kiválasztott készülék minőségétől függően a mai berendezések élettartama körülbelül 10 és 20 év közé tehető.

A megfelelő klímakészülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont a használat céljának meghatározása. Sokan azért szereltetnek be légkondicionálót, hogy a gyakran már elviselhetetlenül forró nyári kánikula hetei során komfortosan tudják érezni magukat. Mások pedig a belső terek kellemes hőmérsékleti értékének elérése érdekében már kora nyártól egészen az ősz kezdetéig használják a légkondicionálót. A nagy melegben való hűtés mellett egyre többen alkalmazzák a légkondicionálót kiegészítő vagy átmeneti fűtési megoldásként az őszi és tavaszi időszakban, illetve bővül azoknak a köre is, akik a téli üzemszerű fűtést is klímával oldják meg. Először tehát azt érdemes végiggondolni, hogy a jövőben (10-20 év) csak hűtésre, esetleg átmeneti fűtésre, vagy állandó téli fűtésre is szeretnénk-e használni a klímát.

Nagyon fontos szempont továbbá, hogy milyen intenzitással fogjuk működtetni a klímaberendezést: csak szezonálisan, napi egy két órát, napközben folyamatosan, 24 órán keresztül, illetve akár az év minden napján is.

A Split klímák által (pl. Mitsubishi klíma) a működésük során keltett zaj a mindennapi életünk és éjszakáink nyugalmára is hatással lehet, hiszen egy zajosabb klímaberendezés esetén a beltéri egység a saját, a kültéri egység pedig a körülöttünk élők (szomszédokét) komfortérzetét is jelentős mértékben zavarhatja.

Továbbá kiemelten fontos figyelembe venni, hogy a kiválasztott márka és típus milyen technikai háttérrel és alkatrész-ellátottsággal rendelkezik. Mindemellett az épületek elhelyezkedése és technikai adottságai, az energiatakarékosság, az esztétika (design), az elektromos hálózat, a falazat minősége is döntő szempontok lehetnek a döntés során. A Mitsubishi klíma például a hagyományos megoldásokkal ellentétben sokkal kevesebb áram felhasználásával képes fűteni is.

Ezért azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképpen forduljanak szakmai tanácsért megbízható szakemberhez vagy kivitelezőhöz.

Cégünk tapasztalt munkatársai a megfelelő klíma kiválasztása során és egyéb klimatizálással kapcsolatos kérdésekben is készséggel nyújtanak segítséget annak érdekében, hogy a megfelelő légkondicionáló hosszú távon is örömet szerezzen Önnek és családjának!

 

Rövid összefoglaló

1. Mire használom a klímát?

  • Hűtésre (a forró nyári napok során)

  • Hűtésre – kora nyártól egészen késő nyárig napi szinten

  • A nyári időszakot követően – ősszel és tavasszal átmeneti fűtésre is

  • Egész évben, de télen csak kiegészítő fűtésre

  • Egész évben, és télen teljes körű fűtési megoldásként

2. Milyen teljesitményű klímára van szükségem ?

A pontos teljesítmény kiválasztásához a legtöbb esetben helyszíni felmérésre van szükség, ehhez kiemelten ajánlott szakember segítségét kérni.

Az i-Klímánál a helyszíni felmérés minden esetben ingyenes.

3. Milyen egyéb szempontokat vegyek figyelembe?

  • Design

  • Zajszint

  • Szolgáltatások (pl.: WI-FI, follow me)

  • Ár-érték arány