Split Klíma

A "split" jelentése

Inverteres klímaszerelés
I-Klíma - Klímakészülék árlista

Aki klímát vagy hívatalos nevén légkondicionálót akar vásárolni az a keresgélés  elején találkozik a split klíma kifejezéssel. a Split szót sokan  használjuk és rendkívül elterjedt mégis a legtöbben  nem tudják a jelentését .

A split angol szó , jelentése szó szerint fordításban  :„osztott”,

Mégis miért osztott egy klíma ?!

Nem untatnám a kedves olvasott a hűtéstechnika szakmai részleteivel , az un. hűtő kör sajátosságai révén kialakult részegységek feladatával , jelentőségükkel  , elhelyezkedésükkel.

Induljunk ki a mindenki által használt hűtőszekrényből . A hűtő ( egyszerű köznyelvi nevén) egy komplett hőtűberendezés , feladata hasonló a Klímáéhoz ,avval a különbséggel hogy  hűtőszekrényt élelmiszerek hűtésére  találták ki , míg a klímát az ember által használt épületek hűtésére ,  a levegő „kondicionálására” alkalmazzák.

Úgy ahogy a villamos technikába villanymotorok , úgy a hűtéstechnikába a klasszikus hűtőköri technika alkalmazása is sokféle lehet.

Az ember által meghatározott  , annak igényeit legjobban figyelembe vevő  relevanciák , elvárások alakítják közvetetten a technikai vívmányok szerkezetét , alakját , paramétereit.

Hűtüszekrény, klíma , split klíma , esetleg hőszivatyú.

Ezeknek  a bederezéseknek a működési alapjaik technikailag azonosak ! Mégis paramétereikben , alakjukban , használati funkciójukban eltérnek egymástól .

A spit klíma tehát nem más mint egy „osztott” klíma , azaz olyan berendezés amely két főegységből áll (mono split esetén ) egy beltéri és egy kültéri egységből. ,illetve egy főegységből és több részegységből áll (multi split esetén ) egy kültéri egységből és több beltéri egységből  . Funkcióját tekintve pedig levegő hűtésére találták ki .

Ezeket a fő és részegységet pedig vezetékek , csövek  kötik össze, amelyek működésüket lehetővé teszik. Eltekintve az ipari klimatizációs megoldásoktól ,a ma kapható klímák  jelentős többsége split klíma, alakmázasuk sokrétű, széles körű.

iklima.hu - Impresszum

Miért a split klíma ?

ablak klíma a beépítve a belső térből
ablak klíma a beépítve a külső rész felől

Most már , hogy tudjuk miért „split” klíma , a split klíma.  Nézzük meg minek köszönheti világhódító népszerűségét a klímák világában .

Indulunk a hűtőszekrényből vagy az első klimatizációs megoldások egyikéből az ablak klímából vagy kompakt klímából . Láthatjuk , hogy ezek a berendezések önálló egy főegységből állnak nincsen külön részegységük.

Vegyük példaként az ablak klímát ami alap funkcióját tekintve azonos a split klímával .Az ablak klíma mint a neve is mutatja jórészt nyílászárok helyére vagy legalábbis a helyének egy részére építik be . A beszerelésnél a készülék egyik fele a kültérrel ,a másik fele a beltérrel „érintkezik” ami  , lényegében  működési feltétele a készüléknek  . Tehát a beltéri levegő lehűtésének feltétele , hogy a készülék külső része érintkezzen a külső levegővel, az általa felvett energia leadásának érdekében.

Nézzük a split klímát . A beltéri egységet nem kell a nyílászárok helyére vagy olyan falszakaszra telepíteni ami érintkezik a kültéri környezettel .

Miért ?

Mert a split klíma két fő részegységből áll kül és beltéri egység , így a két részegység elhelyezése pontosabb funkció ellátást , és gazdaságosabb működést tesz lehetővé a már  említett „osztott” vagy split konstrukciójából adódóan.

A split klíma talán legnagyobb előnye a kompakt klímákhoz képest az üzemszerű működés zaj elkülönítése , elszigetelése. Ugyanis itt a hűtőkör kettéválasztásával ( kül-beltéri egység)  a zajos munkafolyamatok a kültérben kerülnek a kültéri egység „segítségével”. A hűtéstechnika ezen belül a hűtőkör eltengethetetlen keléke a kompresszor , és az axiális ventilátor ezek normál üzemi műkése zajos. Ezért egy lakótérben nemkívánatos zajforrások lehetnek . Így a split klíma esetén a zajos alkatrészek a kültéri egységbe kerülnek , így csökkentbe a hűtött helység zajterhelését .

A másik nagy előnyük a hűtéstechnika sajátosságából adódóan az un. hulladékhő elvezetés . Általános iskolai tanulmányaikból tudjuk hogy „energia nem vész el csak átalakul ” Tehát ahonnan hőt vonunk el ( beltér ) azt valahova le kell adni , el kell vezetni. A split klímánál a beltérből elvont hőt a klímagáz segítségével a kültéri egységbe vezetjük ahol a környezetbe leadásra kerül a kondenzátoron keresztül.

Összehasonlítva a split klímát a mobil klímával* ahol hulladékhőt  egy vastag 15cm átmérőjű csővőn kell   kivezetni a készüléktől, a kültérre,ill a szabadba.

*(A mobil klímáról bővebben itt olvashat)

Polar Multi Spit 2
A muti split rendszernél ugyanazon kültéri egységhez , külömbősző típusú beltéri egységek csatlakoztathatok
hulladék hő elvezetés a beltérből mobil klímánál

Konklúzió

Klímaszerelés
Klímaszerelési munkadíjak

A  fentiekből azt gondolná az ember hogy a split klíma a legjobb hűtéstechnikai megoldás az otthonaik irodáink üzleteik légkondicionálására .

Sajnos nem  ! Nem a split klíma a legjobb megoldás a fent nevezett célokra .

Visszont a legjobb ár/érték arányú megoldás főleg az otthonaink hűtésére fűtésére . Igen fűtésére is , de ezt majd egy másik cikkben körüljárjuk.

Vannak ennél jobb hűtési megoldások , azonban ezek beruházási költségei jóval nagyobbak , kivitelezésük , tervezésük időigényesebb , bonyolultabb .

A split klíma elterjedéséhez tehát nemcsak a technikai kialakítása , de gazdasági okok is jelentősen hozzájárultak , az utóbbi években megnövekedettet hűtési igények a lakosság részéről  egy öngerjesztő folyamattal is jártak, miszerint  egy termék annál olcsóbb minél többet gyártanak belőle .

A kínai gyártok belépése a légkondicionáló piacra tovább erősítette a split klíma térnyerését . A kínai típusok elterjedése a világon , így Európában is egyre jobban kiszorítják a tradicionális Japán gyártókat .

A split klíma tehát egyre népszerűbb . Olcsó beszerezhetősége, gyors beszerelhetősége , 2 in 1 funkciója (hűt-fűt), hatalmas választéka, és az emberek egyre nagyobb igénye , a legelterjedtebb klíma típussá tette  a világon.