Klíma tisztítás , karbantartás

penészes klíma
Klíma tisztítás

FONTOS

A klíma tisztíttatását  minden esetben a hűtési illetve fűtési szezont megelőzően tavasszal, ill. ősszel végeztessük el!

A klíma tisztítás elengedhetetlen…

… a légkondicionáló gazdaságos, hibátlan működéséhez, de talán még fontosabb hogy  tiszta egészséges levegőt biztosít otthonaikban és munkahelyünkön !

Új klíma beszerelés estén a jótállás (garancia) feltétele, az évi egyszeri időszakos felülvizsgálat , vagy  karbantartás , elmulasztása a jótállás elvesztésével jár !

Amennyiben a klíma berendezést csak hűtésre használjuk, akkor elég évente egyszer elvégeztetni a klíma tisztítást,  karbantartást. Azonban  ha a készüléket üzemszerű fűtésre is használjuk, akkor indokolt az őszi ill tavaszi (évente kétszeri) klíma karbantartás.

 

A jól karbantartott és megfelelően tisztított klíma:

 • egészséges és tiszta levegőt biztosít a helységben,
 • energiatakarékos, olcsón üzemeltethető,
 • tökéletesen klimatizál, gyorsan hűt és fűt,
 • halkan üzemel,
 • hosszabb élettartamot biztosít.
  •  

Elhanyagolt Klímák

 • A klímaberendezés eltömődött, elszennyeződött, poros hőcserélőin (kondenzátor, elpárologtató) nehezebben áramlik a levegő, ezáltal a hűtés (fűtés) hatásfoka romlik, nagyobb a készülék teljesítményfelvétele ezek eredményeként lecsökken a hasznos élettartam, ráadásul az üzemeltető nagyobb áramszámlával szembesül.
 • Az elszennyeződött poros hőcserélőn , elpárologtatón az üzemszerű működés következtében nedvesség alakul ki , ami a Legionella baktériumok* megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul.(Erről bővebben a lap alján olvashat )

Fontos tudnivaló

A jelenősen elhanyagolt légkondicionálók ennek a baktériumfajtának a spóráit terjesztik és szórják szét a klimatizált helységekben. Az adott helység klímaberendezése a  működési  légáramlás által eljuttatja a helység minden pontjára a fertőző baktériumokat . Így fertőződnek meg a  helységben tartózkodó személyeket !!!

legionella

Alap karbantartás

Az alapfokú klíma tisztítás főbb lépései:

 

Ellenőrzés:

 •  vizsgáljuk készülék üzemszerű működését,
 • a klíma karbantartás során ellenőrizzük a hűtőkör, a szívó , ill. a nyomó oldali kalorikus vezeték  sértetlenségét,
 • az tápellátás elektromos vezetékeinek szabványos kötéseit,
 • a kommunikációs vezeték szabványos kötéseit,
 • valamint a kondenzvíz elvezetés  sértetlenségét.

Beltéri egység:

 • eltávolítjuk a beltéri egység műanyag burkolatát
 • a burkolatról eltávolítjuk a szennyeződéseket .
 • speciális gombaölő ,fertőtlenítő vegyszerrel  kezeljük a beltéri egység elpárologtatóját a gomba- és baktérium mentes üzemeltetés érdekében.

Kültéri egység:

   • a kültéri egység külső burkolatát megvizsgáljuk 
   • a kültéri egység kalorikus bekötésénél ellenőrizzük a szigetelés meglétét
   • ellenőrizzük az elektromos betáp bekötését
   • ellenőrizzük a kommunikációs vezeték bekötését
   •  vegyszeres tisztító hatású folyadékkal, alacsony nyomású mosóval tisztítjuk a kondenzátor lamelláit,

.

Splít Klíma tisztítás , karbantartási díjai

 • Alap karbantartás :    15.000.-(*)

 

Az alapkarbantartáson a normál , átlagos üzemi körülmények között ,  használt , évenként egy alkalommal szűkségszerű (üzemszerű fűtés esetén, ez évenként két alkalomra bővül .) vegyszeres fertőtlenítő hatású tisztítás értjük , amelyet mind a beltéri, mind a kültéri egységen elvégzünk !

 • Nagy karbantartás  20.000.- (*)

 

Nagy karbantartást az évek óta elhanyagolt légkondicionálóknál , ill. olyan helyeken, helységekben ahol a légkondicionáló jelentős porterhelésnek van kitéve , valamint abban az esetben amikor a klíma az év nagy részében napi használatban van , kell alkalmazni. Ilyen esetekben a beltéri egység teljes szétszerelése szűkséges , a tisztítás teljes hatékonysága érdekében ! ( A fenti fényképeken jó látszik a szennyeződés foka , a penész jelenléte és a nagy karbantartás indokoltsága ! )

Fontos tudnivalók

 1. A helyszíni kiszálláskor először minden esetben felmérjük a klíma állapotát , majd egyeztetjük a megrendelővel, tulajdonossal a szűkséges karbantartás munkaigényét és költségeit(Alap vagy Nagy karbantartást szűkséges elvégezni) .
 2. Amennyiben a megrendelőnek az általunk ajánlott ár  nem megfelelő a kiszállásunk díjtalan !

*- Az ár változhat a telephelytől eső távolság függvényében, továbbá függ a karbantartandó légkondicionáló felszerelési helyének hozzáférhetőségétől. Kérem további információért keressen fel minket ! Áraink az Áfát nem tartalmazzák

Legionella baktériumról bővebben

A Legionellabaktérium az utóbbi évtizedek egyik fenyegető betegségcsoportjának, a legionellózisnak a kórokozója.A legionellózist 1976-ban diagnosztizálták először az Amerikai Egyesült Államokban.A legionellózisolyan különböző súlyosságú, esetenként halálos kimenetelű emberi megbetegedések összefoglaló neve, amelyet a Legionellanemzetségbe tartozó környezeti baktériumok okoznak.

A legionellózis légúti betegség, amely emberről emberre nagy valószínűséggel nem, csak Legionellával fertőzött aeroszol útján terjed.A Legionellabaktériumok természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak, azonban az emberi civilizáció kialakított olyan környezeti közegeket, amelyek különösen kedveznek elszaporodásuknak. Növekedésüket a 20-50°C-os vízhőmérséklet segíti elő. 20°C alatt jellemzően nem szaporodnak, de nyugvó fázisban túlélnek, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionellabaktériumok 60°C felett elpusztulnak. Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat is igényelnek, amelyeketa vízrendszerekben megtalálható organizmusok (algák, amőbák, és egyéb baktériumok), a víz alkotói, a vezetékrendszerben kiülepedő anyagok, vagy korróziós termékek biztosítanak számukra. A biofilm a felületnövelő lerakódásokkal (üledék, iszap, vízkő és rozsda) együtt a Legionella baktériumok megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul.

A baktérium koncentrációjának növekedésével a legionellózis kialakulásának kockázata is arányosan nő. A megbetegedés kockázata és annak súlyossága függ a baktérium egyes genetikai-fiziológiaitulajdonságaitól is. A 60 eddig azonosított Legionellafaj közül 25 ismert emberi kórokozó.Aveszélyességi lista élén a Legionella pneumophilafaj áll, annak is elsősorban az 1-es szerotípusa, sőt ezen belül is néhány különösen virulens törzs (ún. biotípus), míg egyes Legionellafajokat még soha nem azonosítottak emberi megbetegedés előidézőjeként. Épített vizes környezetekből izolált törzsek túlnyomó többsége a L. pneumophilafajba tartozik.

A Legionellabaktériumok okozta betegségek emberről emberre nem terjednek, a fertőződés háromféle mechanizmus útján jöhet létre: Legionellát tartalmazó közeg belélegzésével (inhaláció), félrenyeléssel (aspiráció)és ritkán közvetlen kontaktussal. A betegség leggyakrabban Legionella baktériumokat tartalmazó aeroszol belégzését követően alakul ki, ezért a megbetegedési lánc szükséges eleme a vízterekből kiinduló, a baktériumot tartalmazó mikrocseppek képződése.A cseppképződés során különböző méretű cseppek jutnak a környezetbe. Az 5μm-nél kisebb méretű vízcseppek (aeroszol) alegionellózis kockázatánakszempontjából kiemelt jelentőségűek, ugyanis ezek képesek legmélyebben lejutni a tüdőjáratokba. A cseppek mérete –és ezzel együtt a megbetegedés kockázata –a terjedés során a környezeti körülmények (a levegő hőmérséklete, páratartalom) függvényében változik. Időjárási körülményektőlfüggőenaz aeroszol a forrásától viszonylag nagy távolságban (több km-es körzetben) is okozhat akár tömeges megbetegedéseket. A nedves hűtőtornyokról ismeretes, hogy különösen nagy területen terjeszthetik a fertőzést. A Legionellabaktérium elméletilegbárkit képes megbetegíteni, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes csoportok, elsősorban az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű emberek,különösen érzékenyek a fertőzésre.

 

Ez az állapot számos betegségre (pl. cukorbetegség,daganatos, veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségek, transzplantáción vagy más műtéten átesett betegek) és bizonyos korcsoportokra (kora-és újszülöttek, időse, veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségek, transzplantáción vagy más műtéten átesett betegek) és bizonyos korcsoportokra (kora-és újszülöttek, idősek) jellemző. 

Egyes életmóddal összefüggő tényezőktől, így az alkoholizmusrólés adohányzásról is bebizonyosodott, hogy növelik a legionellózis kockázatát.A betegség lappangási ideje 2-10 nap, átlagosan 3-6 nap a jellemző. A legionellózis súlyosabb formája, a légionárius betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik: fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hőemelkedés, izom és ízületi fájdalom. 12-48 óra elteltével hidegrázás, magas láz és fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik. A 2-3. naptól kezdve a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. A betegek kb. 30%-ánál jelentkezhet hasmenés, hányás, és azesetek felében zavartság, tudatállapot megváltozása következik be. A betegség halálozási arányamagas, átlagosan 15%, amely az egészségügyi ellátással összefüggő eseteknél még nagyobb lehet. Az enyhébb kórforma, a Pontiac-láz spontán gyógyuló, influenzaszerű megbetegedés.

Forrás :  Módszertani levél ANTSZ 2018